header5.jpg

25x Rottefalster Sjong & Muzykjûn.

Op vrijdagavond 10 november zat het publiek in een volle zaal van hetl MFC it Werflân in Rottevalle vol spanning te wachten op wat er de komende avond voor het voetlicht zou verschijnen.

SaSawat een 4 mans/vrouw formatie begon al  voor half acht om het publiek met hun muziek en zang te vermaken. Na het openingswoord met terugblik op 25 jaar Rottefalster Sjong & Muzykjûn werd hun optreden voortgezet. Daarna staat Iris Bosma klaar. Al vanaf haar zesde doet ze mee en nu staat ze als 13 jarige vol enthousiasme te zingen en begeleidt zichzelf op gitaar.

Foeke van Bruggen had zijn gitaar al aan de wilgen gehangen, maar speciaal voor deze Sjong Muzykjungelegenheid werd er weer elke dag gerepeteerd. Foeke is één van de artiesten, die van het begin af aan geregeld te zien en horen was op de Sjongjûn. Na Foeke stond het podium vol shantymannen en een shantyvrouw. Het is voor de Piipegaeltsje Sjongers de 24ste keer dat ze meedoen en hun inmiddels beroemde carrière is op de 2de Rottefalster Sjong & Muzykjûn begonnen. Een aantal van het eerste begin zijn nog steeds lid van het koor.

Na hun optreden volgt een  korte pauze en achter de gesloten gordijnen wordt het podium voor de volgende artiesten klaar gezet. De VoortVarende Vrouwen komen met hun thema “Winterwille” het podium op. Gekleed in een gevarieerde winteroutfit van kerstboom, engel, sneeuwpop, Dickensstijl en kerstvrouw zingen ze hun winterliedjes met een knipoog naar de decembermaand en kerst. De hele zomer staat het kerstrepertoire al op hun oefenprogramma. In december gaan ze namelijk in Dickenstijl kledij op pad naar kerstmarkten en andere optredens. Het publiek zit elk jaar weer vol spanning te wachten waar de Vrouwen weer mee voor de dag komen. Het is nu al de 14de keer dat ze met een bijzonder thema komen. De eerste 10 jaar kwamen ze alleen voor de Sjongjûn bij elkaar om een paar liedjes in te studeren, maar sinds 2013 zijn we wekelijks op pad of ze repeteren en zijn ze inmiddels aardig bekend. Het is weer een geslaagde actie en een prachtig geheel op het toneel. En het publiek geniet.

 

Voor Foto' s :  Sjong & Muzykjûn

 

Even ombouwen en Klaas Kloosterman en Rinse Jan beklimmen het podium. Een heel ander genre, maar dat is het verrassende en mooie van de avond. Allemaal komen ze met 4 liedjes en het is allemaal weer anders. Klaas is ook al jaren een bekende op het podium, alleen of als duo en in het verleden ook al eens met de Teachers, een gelegenheidsband van onderwijzers en leraren. Daarna wordt het podium vrij gemaakt voor Op Streek met wereldmuziek. Deze 7 koppige groep voert ons mee  in de volkmuziek  naar Oost-Europese landen. Op Streek krijgt de zaal mee en er wordt vrolijk mee gezongen en geklapt. The Young Bunch staan dan al klaar. 11 jonge mensen, allemaal met een muziekinstrument. Een variatie van koperblazers, gitaren, viool, dwarsfluit, drum en accordeon. In deze formatie hebben ze een aantal jaren ook opgetreden, maar daarna lag het 3 lange jaren stil. Sytske en Geert gingen samen op de fiets op wereldreis. In mei zijn ze teruggekomen en werd de muziek ook weer opgepakt. Michel, Jens en Pieter stonden wel elk jaar op het podium. Meestal als laatste act, Er moest eerst getraind worden bij het korfballen. 

Na dit spetterende optreden worden de organisatoren Ja-Pi-Jo, oftewel Jan Bron en Joke van der Zwaag op het podium geroepen. 25 jaar hebben ze de Rottefalster Sjong & Muzykjûn georganiseerd met een keur van bekend en onbekend talent op het podium. Daarnaast zorgden ze ook voor de catering en corveediensten in het oude dorpshuis. Soep en broodjes voor de artiesten, gehaktballen voor het publiek.  Lovende woorden, bloemen en heerlijke drankjes waren er  voor de organisatie van Johannes Keuning, voorzitter van de Piipegaeltsje Sjongers. Samen met alle deelnemende artiesten en dat is een heel podium vol zingen ze een door Sytske geschreven ode lied aan Ja-Pi-Jo. Ook worden Jan en Joke nog verrast met een toespraak van Jildou en wordt aan hun als waardering voor zoveel jaren organisatie een mooie beker aangeboden. Jan en Joke waren zeer verrast en onder de indruk.

Nog een kleine pauze met een heerlijke warme snack en dan volgt het  verrassingsoptreden van de Groningse Bluegrassband. Deze Bluegrassband bestaat al ruim 27 jaar en sluiten met een prachtig optreden 25jaar Ja-Pi-Jo af. Het optreden van deze band werd mede mogelijk gemaakt door een schenking van de Compagnons. Een cadeautje voor ons allemaal, wat super goed in de smaak viel. Het doek is gevallen en er wordt al druk gespeculeerd over een soortgelijk vervolg.

Helaas zijn er weinig foto’s gemaakt, maar degene,die er waren hebben het live kunnen beleven.

Namens Ja-Pi-Jo,

Joke van der Zwaag

Voor Foto' s :  Sjong & Muzykjûn

Us doarp de Rottefalle (feestcommissie)

Zoeken