header4.jpg

Monumentenlijst van Rottevalle

grouwersgreft5

Brouwersgrêft 5 Woonhuis voor twee gezinnen GM   Brouwersgrêft 12  

brouwersgreft12

Brouwersgrêft 12 Boerderij (kop-romptype RM  

 

Buorren 8 Boerderij (kop-romptype met dwarshuis 1877) GM  (foto volgt zsm)

Nederlands hervormde kerk

hervormdekerk

Buorren 18 Nederlands hervormde kerk (1724) en klok (1722) RM

 

Buorren 25 Pastorie (ca. 1884) RM bouren25

 

 

 

 

 

 

 

Gereformeerde kerk, Pastorie en tuinmuur

gerefkerk

Aan de Buorren 42 en 44 in Rottevalle staan de pastorie en gereformeerde kerk. Het terrein van de kerk en de pastorie worden van de openbare weg gescheiden door een tuinmuur. Deze muur is als onderdeel van het complex ook aangewezen als rijksmonument. De kerk en pastorie zijn in 1937 gerealiseerd naar ontwerp van T. van der Kooi. De kerk vervangt een gebouw uit 1874 waarvan de gedenksteen in de buitenmuur van de uitbreiding van de vergaderzaal is ingemetseld. De kerk wordt gedekt door een steil zadeldak belegd met matzwart geglazuurde Romaanse pannen en gevelpannen. De gevels zijn opgetrokken in rode gevlamde bakstenen op een trasraam van gesinterde klinkers. In het midden van de voorgevel vindt men de rondbogige entree met in de terugsprong dubbele deuren, elk voorzien van 4 geslepen glasruitjes. Aan weerszijden van de entree zijn drie smalle verticale drieruits glas in loodvensters in stalen kozijnen. De buitenste tellen zes ruiten, de middelste 7. De ramen in de zijgevel bestaan uit tweelichtvensters van vier ruitjes met glas-in-lood. In de voorhal van de kerk is de gedenksteen met het opschrift "Op den 14den mei 1937 werd de eerste steen....geplaatst". Het interieur van de kerk onder een houten spitsboog gewelf bevat onder meer 2 lampen en hedendaagse kubistisch vormgegeven psalmborende en ponkhouders. De pastorie is opgebouwd uit dezelfde steen en dakpannen als de kerk. De kajuit aan de zijkant van dit pand is vernieuwd, op de nok staan twee schoorstenen. In de gevel aan de voorkant is een smalle lichtspleet te zien. Ook in de pastorie vindt men een aantal glas-in-loodramen. De tuinmuur verbindt het complex van kerk en pastorie en smeedt deze tot een eenheid. De muur werd tijdens de bouw gerealiseerd. Het is een halfsteensmuurtje in rode baksteen, afgesloten met een rollaag; aan de uiteinden vierkant opgemetseld tot hekstijlen. Tussen deze stijlen en op de rollaag rustend vindt men een ijzeren buis. Oorspronkelijk bevonden zich tussen de gemetselde hekstijlen houten draaihekken.

 

Haven 3 Boerderij (ca. 1850) RM (foto volgt zsm)

graanpakhuis

Haven 5/7 Graanpakhuis (1823) RM Dit graanpakhuis is gebouwd in 1823 in opdracht van familie Van Dijk. Het diende eerst als opslag van gerst voor het brouwen van bier. Aan de toenmalige bierbrouwerij in Rottevalle ontleent de Brouwersgrêft nog zijn naam. De gerst werd per boot aangevoerd over de Lits, De Lits liep tot de omleiding in 1956 pal voor het pakhuis langs door het dorp. Tot 1969 is het pakhuis nog in gebruik geweest bij Atze van Dijk, handelaar in veevoer. In 1981 is het hele interieur door J.H. Visser tot woning verbouwd. Het exterieur is hierbij in zo oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Het pakhuis is opgetrokken in schone baksteen en heeft een met hollandse pannen gedekt zadeldak. De voorgevel is een topgevel met op de begane grond twee vensters met roedenverdeling in de schuiframen en een opgeklampte deur met klapraam. De deur die tot 1891 in het midden stond, staat op de plaats waar zich oorspronkelijk een venster bevond. De zolderverdieping heeft in het midden een laad- en losdeur met aan weerszijden een venster met onderluik en roedenverdeling in het bovenraam. De rest van de gevel is aan het zicht onttrokken door een nieuw gemetselde poortdoorgang met een gevleugeld engelenkopje.

 

Doopsgezinde kerk

dgzkerk

In Rottevalle staan aan het mooie straatje de Haven, de Doopsgezinde vermaning (Doopsgezinden noemden hun kerkgebouw een "vermaning") met eraan vast de voormalige kosterswoning. Beide zijn in 1838 gebouwd. De vermaning is vrij klein en doet niet direct aan een kerkgebouw denken. Dit komt omdat vermaningen in de 19e eeuw vrij sober werden gebouwd en ingericht. En dit kwam weer voort uit de sobere evenswijze van de Doopsgezinden. Bovenop het gebouw staan windvanen in de vorm van een paard en een schip, die symbool staan voor de landbouw en de scheepsvaart.De kosterswoning, waarin ook een kerkekamer zat, is in 1936 intern verbouwd tot één ruimte die als consistorie in gebruik is genomen. Een consistorie is (evenals een kerkekamer overigens) een ruimte waar de kerkenraad vergaderd. De consistorie is begin 2006 aangewezen als gemeentelijk monument. Op zich als bouwwerk niet eens zo heel erg monumentaal, maar als onderdeel samen met de kerk wel.  

Kompagnonswei 34

02

 

Herberg van Smallingerland

herberg

 

Gemeentelijk Monument Efterwei 32, Rottevalle

efterwei32

In 1885 is aan de Efterwei in Rottevalle in opdracht van Antje Pieters Mulder een rentenierswoning gebouwd. Deze woning is ontworpen door architect Bloembergen en heeft een laat neoclassistische bouwstijl. Het pand is recentelijk gerestaureerd en er is een bijpassende tuin aangelegd. Het pand heeft een nagenoeg vierkant grondplan en is gericht op de straat. De woning heeft twee lagen, onder een kap van zwart geglazuurde gegolfde Friese gebakken dakpannen. De voorgevel is symmetrisch, het middendeel springt naar voren en is voor het dak, tot twee lagen uitgebouwd. Aan weerszijden zijn twee vleugels met elk een tweetal vlakken (traveeën). De plint en de hoekpenanten zijn iets uitgemetseld. De plint eindigt met een halfsteens rollaag, waarin aan weerszijden van de entree, een gedenksteen met bouwjaar en initialen is opgenomen. Een brede betonnen stoep-traptrede leidt naar de vernieuwde voordeur. De woning is gebouwd met een donkerbruine baksteen in kruisverband. Boven de entree is voor de openslaande ramen een schijnbalkon met een ijzeren hek aangebracht. Dit wordt ondersteund door twee rijk versierde consoles. In het midden ziet men een zwaar geprofileerde houten bekroning en in de zijvlakken fraaie ronde vensters, De voor en zijgevels hebben brede vlakke kroonlijsten met dragende delen en een geprofileerde goot. Het achterdeel van de woning ligt iets terug en is verlaagd als een soort aanbouw. Tegen de achtergevel is een klein klompenhok gebouwd.

Muldersplein 3

Muldersplein 3

 

Het met de voorgevel op de Haven georiënteerde woonhuis is gebouwd in 1861, het er mee verbonden pand aan de Brouwersgrêft is mogelijk gebouwd als opslagruimte voor de boterhandelaar Piter Boetes. Het huis aan het Muldersplein heeft een schilddak met Friese pannen met keperwel, het andere deel heeft een zadeldak dat gedekt is met Hollandse pannen.

De grote dakkapel in het woonhuis is in 1957 toegevoegd. Er zijn in de loop der tijden meer wijzigingen aangebracht, maar de oorspronkelijke functie van de opslagruimte is nog altijd te herkennen.

 

Heeft om foto's en beschrijvingen van de monumenten van Rottevalle? Of woont u in een monument in Rottevalle? Graag zou ik uw verhaal en foto's op deze site plaatsen. U kunt ons emailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..