header6.jpg

Jaarverslagen comissies

Hieronder kunt u de jaarverslagen lezen van de verschillende commissies:

Mei Elkoar

it Slûske

Activiteitencomissie Rottevalle

Hertenkamp

Educatief Bos Rottevalle

 

Jaarverslag 2023 Mei-Elkoar

In 2023 hebben we in de perioden januari t/m mei en september t/m december 33 koffiemorgens gehouden. Er waren 15 morgens die verzorgd werden door een gast met een grote diversiteit in onderwerpen.
We sloten het seizoen 2022-2023 eind mei af met een samenzijn in de theetuin “It Lânskip”.
Ons zevende seizoen (2023-2024) startten we op woensdag  6 september.
De belangstelling voor de koffiemorgens neemt toe. In de beginperiode waren er meestal zo’n 8 personen. Thans het dubbele! Gevolg dat we de huiskamer ontgroeid zijn en nu de kleine zaal gebruiken. Onze werkgroep bestaat met de komst van Baukje Sijbesma weer uit vijf personen.

 

 Jaarverslag 2023 redactie it Slûske

Dorpskrant it Slûske is in 2023 6 keer uitgekomen in een oplage die varieerde van 545 tot 550 stuks.
Het aantal pagina’s liep uiteen van 40 en 44 (beide 1 keer) tot 48 (2 keer) en 56 (2 keer). Het kerstnummer werd gedrukt in kleur, de overige nummers verschenen in zwart wit. Graag wilde de redactie alle nummers in kleur uitbrengen, maar dat zou een te grote kostenverhoging betekenen voor Dorpsbelang.

De redactie bestond uit 5 personen: Grytsje van der Molen (voorwoord, kinderpagina, advertentiebeheer), Wilco Numan (opmaak), Menno van der Heide (opmaak), Margreet van der Wal (voorwoord, kookrubriek) en Hanneke Lansen (voorwoord, Efkes Foarstelle, redactie-adres). In december heeft Menno van der Heide afscheid genomen als opmaker. Zijn plaats is ingenomen door Brigitta Huirne.

Medio 2023 heeft de redactie besloten voortaan nog maar 5 nummers per jaargang te maken, 3 vóór en 2 na de zomervakantie. Tussen mei en eind september is het activiteitenaanbod beperkt, dus het zomernummer was altijd al aan de dunne kant. Bovendien kwamen de 4 nummers die tussen januari en juli uitkwamen erg kort na elkaar uit. In het zomernummer worden de kopijdata voor de nieuwe jaargang vermeld.

De redactie.

 

Jaarverslag 2023 Activiteitencommissie Rottevalle (ACR)
Afgelopen jaar werd de ACR weer aangestuurd door verschillende bewoners van Rottevalle.

We hebben dit jaar weer leuke en vaste activiteiten kunnen en mogen organiseren.

Op Koningsdag werd de vrijmarkt weer georganiseerd. Na het dorpsontbijt in MFC It Werflân werd deze gestart.

Naast de kleedjes met vrijmarkt spullen was er muziek een luchtkussen en kon er verse Friese worst gekocht worden. En natuurlijk niet te vergeten het lekkere broodje hamburger bij De Lits, de dorst lessende versnapering en de muziek.

Het was een gezellige ochtend!

Tijdens Rottevalle Brûst hebben we in samenwerking met de organisatie een kleurwedstrijd georganiseerd.

Afgelopen jaar werd het Iepenloftspul IZER gehouden en hier hebben we op ingespeeld. Er zijn kleur- en knutselplaten met dit thema uitgedeeld op school. Heel veel kinderen hebben deze ingekleurd of een mooi knutselwerkje gemaakt. Tijdens de dag zelf was na de kinderdisco de prijsuitreiking.

Aan het einde van het jaar houden we de Sint Maartenoptocht.

Alle kinderen tot 12 jaar konden bij It Werlân wat lekkers halen, natuurlijk moest er wel gezongen worden. Heel veel kinderen zijn langs geweest. Ongeveer 150 hebben een versje gezongen. Natuurlijk was voor de kinderen de traktatie het belangrijkste!

Het positieve is dat It Werflân als start en ontmoetingsplek werd gebruikt.

Natuurlijk kwam de Sinterklaas intocht dit jaar ook weer terug! De aankomst weer in de haven met de Sint en zijn Pieten op het versierde skûtsje de Rot.

De sinterklaas-intocht verliep dit jaar helemaal vlekkeloos. De goedheiligman verloor dit jaar geen mijters of andere kledingstukken op het water van De Leyen.

De ontvangst in de versierde haven was voor de Sint en zijn Pieten overweldigend. Muziek van de Bazuin en alles werd opgeluisterd en aan elkaar gepraat door Jelmar.

Nadat de kinderen de Sint hadden binnengehaald, was het tijd voor een bijeenkomst in MFC It Werflân. Eén van de Pieten was jarig samen met Melle, ze zijn uitgebreid toegezongen.

Zo'n 200 kinderen, hun ouders en grootouders kwamen samen in It Werflân.

Na afloop was er voor ieder kind een chocoladeletter, die thuis vast lekker is opgesmikkeld.

De ACR wil leuke activiteiten blijven organiseren. Nieuwe aanwas laat helaas wat op zich wachten. Wil de commissie alle en of nieuwe activiteiten ‘kunnen’ blijven organiseren, dan zijn daar wel mensen voor nodig. Hierbij dan ook weer een oproep: Kom het team van de ACR versterken!

 

Jaarverslag 2023 Hertenkamp

Het jaar 2023 begon verdrietig en moeilijk, met vogelgriep net achter de rug (al het gevogelte is gestorven of moest afgemaakt worden). Alleen de geiten en de herten liepen nog rond.

Maar vanaf maart werd meerdere gevogelte aangeboden door voornamelijk mensen uit het dorp. Pier Keuning heeft een haan en 9 hennen gedoneerd van het Noor-Hollandse ras. Mooie gespikkelde kippen. Later bracht hij ook nog wat bergeenden. Familie Lindeboom hebben de grappige loopeenden weggegeven.

Ondertussen is het hertenkamp ook uitgebreid met drie pauwen, waarvan er één regelmatig bij het sportveld te vinden is (en één is m permanent gevlogen). Daarnaast lopen er twee grappige kalkoenen rond, gekregen van familie Wening. De twee zwarte zwanen zijn gekocht van uit een ander hertenkamp, maar we snappen wel waarom; het zijn zeer waakse beesten. Als je een rondje om het hertenkamp heen loopt, komen ze gelijk naar het hek (en ben je blij dat het hek tussen jou en de zwaan in staat).

In de zomer zijn 7 geitjes en 2 bokjes geboren en 3 herten: allemaal weer door verkocht.

In het najaar hebben de activiteiten in het hertenkamp helemaal stil gestaan omdat het hertenkamp overhoop gehaald moest worden. Er werd namelijk door de gemeente/ gasbedrijf nieuwe gaspijpen aangelegd. De gemeente heeft tevens gedurende deze activiteit veel bomen en bosjes om het hertenkamp heen weggehaald. Dit moest gebeuren, maar wel jammer; het oogt nu wel heel erg kaal.

In het voorjaar hopen we het hertenkamp weer wat opnieuw op te bouwen. Er moet een nieuwe hooiruif gemaakt worden. Liefst weer wat bosjes om het hertenkamp heen. En nog wat nieuw gevogelte!

 

Jaarverslag 2023 Educatief Bos Rottevalle

Het afgelopen jaar zijn er in en rondom het bos weer veel zaken geregeld en aangepakt.

Een snoeiploeg van het Aeres College heeft begin maart 2023 gesnoeid in het bos. Er zijn open plekken in het bos gerealiseerd, daarnaast zijn de paden weer ruim gemaakt. Als werkgroep zijn we hier erg blij mee.

In het voorjaar heeft Gerard Bol weer een strook grond voor ons gefreesd, hartelijk dank. Het bloemenzaad wat we hebben gezaaid is deels bekostigd door subsidiegeld. Daarnaast hebben we zaad gekregen van de Noardlike Fryske Wâlden, ook hiervoor dank!

 

Ook dit jaar hebben we via een aanvraag bij de Compagnons weer een subsidie ontvangen. Het geld willen we gebruiken om in 2024 de paden in het bos weer te voorzien van een nieuwe laag schelpen. Heel fijn dat we weer een donatie hebben ontvangen!

Van het verkregen Buurtbudget in 2023 gaan we in 2024 een steiger/vlonder bouwen langs en boven het water midden in het bos. De vlonder/steiger willen we gaan gebruiken voor het geven van excursies aan de kinderen van het Werflân. Op deze manier kunnen kinderen veel leren over het leven in en rondom het water. Daarnaast kan de steiger in de zomer gebruikt worden als recreatieplek (met prachtig uitzicht op de bloemenweide, fruitbomen en insectenhotels). Ook is de steiger een mooie plek om vanaf te vissen. In de winter is de steiger uitermate geschikt om te gebruiken als plek om het ijs te betreden.

In oktober hebben we als werkgroep en presentatie gehouden in het Werflân tijdens de informatieavond “Groen moet je doen”. Tijdens deze avond hebben we verteld wat we als werkgroep hebben gedaan de afgelopen jaren en wat onze plannen zijn voor de toekomst.

In november heeft de gemeente de paden ruimer gemaakt door het snoeien van bomen en struiken. De paden zijn nu weer goed toegankelijk.

In december hebben we op verschillende plaatsen takken van de wilg geplant. Daarnaast hebben we van wilgentakken een mooie ronde wilgenhut gebouwd. Een prachtige plek voor kinderen om in te spelen.

Zo nu en dan plannen we een werkmoment in het bos, o.a. om bomen en struiken vrij te maken van gras en onkruid. Daarnaast maaien we regelmatig de begroeiing rondom de bomen/struiken, insectenhotels en de warme/koude muren.

Op dit moment zijn we alweer bezig met nieuwe plannen om nog meer gebruikers en natuurliefhebbers naar het bos te trekken. Wij houden u op de hoogte!

 

Werkgroep Educatief Bos,

Erik, Evert, Janna en Margriet.

  

 

 

Agenda

Datum: maandag 15 apr 2024
Tijd: 14:30 - 15:45 uur
Senioren in beweging
Datum: woensdag 17 apr 2024
Tijd: 09:30 - 11:30 uur
Mei elkoar
Datum: zaterdag 20 apr 2024
Tijd: 20:00 - uur
Ladies Only Bingo
Datum: maandag 22 apr 2024
Tijd: 14:30 - 15:45 uur
Senioren in beweging
Datum: woensdag 24 apr 2024
Tijd: 09:30 - 11:30 uur
Mei elkoar
Datum: maandag 29 apr 2024
Tijd: 14:30 - 15:45 uur
Senioren in beweging
Datum: woensdag 01 mei 2024
Tijd: 09:30 - 11:30 uur
Mei elkoar
Datum: maandag 06 mei 2024
Tijd: 14:30 - 15:45 uur
Senioren in beweging
Datum: woensdag 08 mei 2024
Tijd: 09:30 - 11:30 uur
Mei elkoar
Datum: maandag 13 mei 2024
Tijd: 14:30 - 15:45 uur
Senioren in beweging
Datum: woensdag 15 mei 2024
Tijd: 09:30 - 11:30 uur
Mei elkoar
Datum: maandag 20 mei 2024
Tijd: 14:30 - 15:45 uur
Senioren in beweging
Datum: woensdag 22 mei 2024
Tijd: 09:30 - 11:30 uur
Mei elkoar
Datum: maandag 27 mei 2024
Tijd: 14:30 - 15:45 uur
Senioren in beweging
Datum: woensdag 29 mei 2024
Tijd: 09:30 - 11:30 uur
Mei elkoar

Uit de albums

Opening MFC

Zoeken