header3.jpg

De Rot naar Leeuwarden v.v. 23-24 mei 2014

Op vrijdagmorgen 23 mei was het al vroeg gezellig op de haven en al met al een mooi tafereel. De Compagnons in vol ornaat aan boord van “de Rot”, samen met de in stijl geklede gasten met kinderen. De post werd aan boord gebracht en ook het vee werd ingeladen. En op de haven spelende schoolkinderen in Ot en Sien kleren.

image001image002

 

 

 

 Hjir bin ek foto's fan Luuk Wagter en Lippe Atsma by. Sjoch foto's evenementen

 

De Voortvarende vrouwen maakten het plaatje compleet. Omrop Fryslân was vanaf 6.00 uur al op de haven voor het vroege radio programma en Koop Hoekstra (voorzitter Freonen fan de Rot), Jan de Meer (compagnons ) en de bemanning Koos Föllings en Jan Keuning werden allemaal geïnterviewd. Om 9.00 uur werd het vertreksein gegeven en stapten de passagiers aan boord en vertrok het skûtsje “de Rot” richting Leeuwarden.

 

image003image004

 

 

 

 

 

De windrichting was prima, alleen stond er bijna geen wind en moest de motor eraan te pas komen om op tijd langs de opstapplaatsen te varen en  door alle bruggen te varen.
Burgemeester Tjeerd van Bekkum stapte onderweg op en kwam met het hele gezelschap aan bij de Harmonie, waar de Piipegaeltsje Sjongers klaar stonden voor een muzikaal onthaal. Het koor was  eerder op de middag al live te beluisteren en te zien op radio en tv bij Noarderwyn en zong o.a. “de Rot komt eroan…
Burgemeester Ferd Crone verwelkomde de groep en kreeg een prachtig beeldje van de Compagnons met een oorkonde.

image005image006

 

 

 

 

 COLLAGE DE ROT1 2COLLAGE DE ROT21 2DSC 0042

 

 

 

 

 

DSC 0046B 2DSC 1336 2De vlaggen van 2018 wapperde, de hapjes en drankjes stonden klaar bij aankomst en het Friesch dagblad gaf het al aan “De Rot” laat het zien: ook dorpen horen bij LCH 2018. Rottevalle kreeg veel aandacht van de media en in Hjoed was er een prachtig verslag te zien van de herhaling van de historische moment, “de Rot” als beurtschip, waarvoor het in 1887 in de vaart werd gebracht. Zaterdag 24 mei kwam ‘de Rot”met passagiers weer aan in de haven van Rottevalle, waar opnieuw het shantykoor “de Piipegaeltsje Sjongers” hen zingend stond op te wachten.
Een succesvol evenement, met dank aan alle  vrijwilligers en zeker voorherhaling vatbaar.

 

 

 

Namens de St. Freonen fan skûtsje “de Rot”

Joke van der Zwaag 

 

 

Zoeken