header1.jpg

Triathlon Almere long distance

almere 2014-1Zaterdag 13 september j.l. werd in Almere voor de 32e keer de triathlon gehouden. Het betrof de Europese en Nederlandse kampioenschappen. Ruim 2200 atleten deden hieraan mee, een gedeelte hiervan deed de halve triathlon.
In 1920 is men in Frankrijk met deze sport gestart, het heette toen "Les trois sports". Deze duursport bestaat inderdaad uit drie onderdelen welke achterelkaar en op een dag moeten worden volbracht. Er wordt gestart met het zwemmen van 3.8 kilometer, uit het water vlug omkleden en dan op de (race)fiets 180 kilometer wegtrappen. Het laatste onderdeel bestaat uit het lopen van een marathon, 42.2 kilometer. Zoals u ziet is dit een sport die niet voor iedereen is weggelegd, een ijzeren conditie en dito doorzettingsvermogen is vereist.
De wedstrijdatleten zijn merendeel professional, de recreanten moeten hun conditie buiten hun job opdoen. Echter beide categorie├źn moeten deze zware wedstrijd volbrengen. Eigenlijk is iedereen na afloop winnaar, de ene wat sneller dan de ander.

Een van de deelnemers afgelopen zaterdag was onze Rottevalster/Boelenslaanster Johan de Vries. Johan had in de 90 ter jaren reeds tweemaal eerder aan deze monsterdicipline meegedaan. De insteek was dit jaar : "voor mijn 50ste nog eenmaal Almere long distance" 

Deze gedachte ontstond in het voorjaar, er moest toen getraind worden als een beest. Eigenlijk was de voorbereiding tekort maar zoals Johan zei : Wa't A seit moat ek B sizze en opjaen is gjin opsje. Wij waren met nog een aantal supporters getuige van een Johan die zichzelf langzaamaan sloopte. Maar gesterkt door onze aanmoedigingen sleepte hij zich er manmoedig doorheen en ging in het laatst als een speer. De beide dochters Anna en Trynke liepen de laatste meters met Heit mee tot over de finish. Met een oerkreet overschreed Johan met zijn meiden de lijn. De helse tocht was volbracht. "Net wer" waren zijn woorden.
Ik sprak hem de volgende dag, : miskien, miskien, ik wit it nog net. 

Mooie dag beleefd daar in Almere.

 

Zoeken