header6.jpg

Jubileumfeest 20 jaar "Piipegaeltsjesjongers"

DSC 0262-2

De Piipegaeltsje Sjongers hebben zondag 26 oktober een mooi jubileumfeest gevierd. De koorleden en partners werden ‘s middags ontvangen met koffie en gebak en kregen een workshop shantyzingen aangeboden o.l.v. Nanne en Ankie. Na een heerlijk Chinees buffet werden er tafels en stoelen bijgeschoven en kon het feest met gasten en genodigden beginnen. 

 Hier vindt u de foto's

De voorzitter Johannes Keuning heette ’s avonds iedereen van harte welkom: de oudkoorleden,de Compagnons, besturen van collegakoren, het Durk Pultrumfonds, de voorzitter van de SSS, het dorpshuisbestuur en de vele familieleden en vrienden en dorpsgenoten, en in het bijzonder het burgemeestersechtpaar Tjeerd en Petra van Bekkum, die namens de Gemeente Smallingerland aanwezig waren. Koop Hoekstra verzorgde het geluid en dankzij zijn inzet konden de gastartiesten een mooi concert geven. 

Na Nanne en Ankie, die een aantal prachtige liedjes uit hun maritieme repertoire lieten horen, kwamen de mannen van Paddy’s Passion op het podium. Deze heren zongen een Iers en shantyrepertoire. Zij waren ook de reisleiders tijdens de 5 daagse trip naar Ierland in 2004. Overdag maakten we prachtige tochten langs de westkust en ’s avonds werd er gezongen in de bekende Ierse pubs. In de pauze, waarin de hele serie 20 jaar lang Piipegaeltsje Sjongersfoto’s op het scherm werden getoond, kon er bijgepraat worden onder het genot van een hapje en drankje. Daarna kwam de Friese troubadour Adri de Boer, hij heeft op de 2de CD “Wer in kroade fol” het lied 83-man ingezongen en was erbij tijdens de CD-presentatie op de dijk bij Peassens Moddergat. De eerste CD “de Piipegaeltsje Sjongers” werd o.l.v. Nanne Kalma gerealiseerd. En de derde CD ”de Rot”komt eroan… “kwam in 2009 uit. Het lied werd geschreven door Willem Zijlstra, onze gastdirigent. Grote dingen werpen de schaduwen vooruit, want het skûtsje “de Rot” heeft inmiddels inderdaad Rottevalle weer als thuishaven. Het mooie optreden van Adri werd afgesloten met het lied samen met het koor en zo stonden de zangers en muzikanten van de “Piipegaeltsje Sjongers” al op het podium om de avond muzikaal af te sluiten met een greep uit het repertoire van 20 jaar.

20 jaar koor, waarin veel is gezongen, gelachen, gereisd en gefeest, lief en leed werd gedeeld. Het werd een hechte groep en in het koor zit nog een vaste kern vanaf de oprichting, maar daarnaast kwamen en gingen koorleden zoals dat gaat. Heftig was het toen in 2010  het koor afscheid moest nemen van 2 gewaardeerde koorleden. In april overleed Koop van der Velde en in mei Wop Hoekstra.

Nu staan inmiddels 678 optredens op de teller, zingen we op straat, in tehuizen op festivals, jubilea, veel maritieme evenementen o.a. Sail, concerten  in Binnen en Buitenland. Zelf hebben we een aantal festivals georganiseerd met de collegakoren van de inmiddels opgerichte St.Shantyfestival Smallingerland. Er werd zelfs een revue opgevoerd door de koorleden en partners, toen het koor het 10 jarig jubileum vierde. De Revue “Rip van Winkel” werd geschreven door Tom de Boer, die ook een tal van shanty’s in het Fries heeft vertaald, maar die ook nieuwe liedjes voor het koor heeft geschreven.

De gezellige succesvolle avond werd afgesloten met nog een hapje en drankje.

Namens de feestcommissie en het bestuur van de Piipegaeltsje Sjongers wordt iedereen bedankt voor zijn aanwezigheid en inzet. Wij de “Piipegaeltsje Sjongers” hopen nog vele mooie optredens te mogen verzorgen.

Met een muzikale groet,
Joke van der Zwaag

 

 

Zoeken