header1.jpg

Glasvezel in het buitengebied nu of nooit !

Wat voor huishoudens binnen de gemeentebordjes van Rottevalle "gewoon" is n.l. Munstrgroppe2 kleven een youtube filmpje kijken of facetimen is helaas in het zogenaamde buitengebied (Bildreed, Bildwei, Mûntsgroppe, Foudenswei, Houtigeheachsterwei, de Boppeste, Efterwei, Hegedoar, Rydwei, de Bosk etc) niet vanzelfsprekend. Dit vanwege de signaalverliezen bij grote afstanden over de koperdraden (de snelheden liggen daar tot 30 keer lager).

In de gemeentes Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen (zie rechter foto van Mûntsgroppe nr. 2) is de aanleg van glasvezel in het buitengebied ondertussen gestart. Voor bewoners in het buitengebied van Smallingerland komt nu ook de mogelijkheid om zich aan te melden voor glasvezel.

Drie miljoen huishoudens zijn in Nederland al aangesloten op het zeer snelle glasvezelnetwerk. Op dit moment gaat 95% van al het internetverkeer over glasvezel, alleen het laatste stukje (naar de woningen toe) is nu nog vaak koper. Bewoners in het buitengebied van Rottevalle kunnen dit "verglazen" waardoor ze met de verbindingssnelheid weer helemaal voorop gaan lopen !

Meer nieuws volgt in de lokale kranten, het Slûske, de website van kabelnoord, op rottevalle.com en hieronder (= lees meer...).

Werkgroep Glasvezel, agajanfremar.

 

Werkgroep Glasvezel
In november heeft de werkgroep Glasvezel, na een oproep in het Slûske, een eerste bijeenkomst gehad. De voorlopige planning is namelijk dat Kabelnoord in het eerste kwartaal van 2019 een begin gaat maken met de vraagbundeling in Smallingerland. Kabelnoord inventariseert wie in Smallingerland voor glasvezel in aanmerking komen (witte percelen = buitengebied) en een abonnement op snel internet wil hebben. De aanleg van glasvezel kan doorgaan zodra 60% van de aangeschreven bewoners in een vraagbundelingsgebied zich heeft aangemeld. Als werkgroep willen we ons graag inzetten om het belang van glasvezel onder uw aandacht te brengen. Wilt u meer weten over het belang van glasvezel? Onderstaand artikel geeft een duidelijke uitleg, ook kunt u de website van Kabelnoord bezoeken voor meer informatie: glasvezelvankabelnoord

Werkgroep Glasvezel
Agatha Brandsma, Jan Rienk de Boer, Fred Kamp, Margriet Wieldraaijer

Planning glasvezelaanleg Friesland
De voorlopige planning voor de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Friesland is bekend. Kabel noord kreeg in oktober 2017 de tender voor de aanleg van snel internet naar ‘witte percelen’ in Friesland gegund van de Provincie Fryslân.
De provincie heeft een adressenlijst opgesteld met zogenoemde ‘witte percelen’. Dit zijn percelen waar een trage internetverbinding van minder dan 30 Mb per seconde beschikbaar is. De provincie stelt als eis dat minimaal 90% van deze adressen binnen 3 jaar kunnen beschikken over een snelle internetverbinding. Kabelnoord mag met het geld van de provincie uitsluitend percelen van de lijst aansluiten.

Voordat de aanleg van glasvezel in een gebied van start kan gaan, inventariseert Kabelnoord wie op de lijst staat en een abonnement op snel internet wil hebben; dit noemen we vraagbundeling. De aanleg van glasvezel kan doorgaan zodra 60% van de aangeschreven bewoners in een vraagbundelingsgebied zich heeft aangemeld.
Over glasvezel
Glasvezel is een dunne draad van glas, waarover met laserlicht supersnel data verstuurd wordt. Glasvezel staat voor betrouwbaar en stabiel internet. Over glasvezel kunt u net als over ADSL en kabel, internet, telefonie en televisie afnemen.
Wat is glasvezel?
Glasvezel is een haardunne vezel van glas. Deze glasvezel transporteert data door middel van licht. De lichtsignalen transporteren de gegevens, bijvoorbeeld voor internet, telefonie en televisie op een snelle en zeer betrouwbare manier. Zowel uploaden (e-mail versturen, online fotoboeken maken), als downloaden (YouTube-filmpjes kijken, bestanden uitwisselen voor bijvoorbeeld thuiswerken) gaan beide even snel. Glasvezel is minder gevoelig voor storingen , de onderhoudskosten zijn lager dan bij de kopernetwerken (kpn / ziggo) , het energieverbruik is verwaarloosbaar en het netwerk gaat decennialang mee.

De voordelen
Met glasvezel-internet ben je klaar voor de toekomst. Internet via glasvezel levert een betrouwbare, synchrone verbinding. Dit betekent dat upload en download in snelheid gelijk zijn. Ook zijn de snelheden op glasvezel vele malen hoger dan op de traditionele coax-verbinding. De snelheid waarvoor je betaald wordt bij glasvezel ook werkelijk geleverd. Bij de "koperdraden netwerken" is dit niet altijd het geval. In het buitengebied kan de snelheid 30 keer langzamer zijn dan waarvoor je feitelijk betaald.
Wat gaat er allemaal supersnel met glasvezelinternet? Onder andere:
• Films en muziek downloaden
• Grote e-mails met foto's versturen
• Foto's uploaden voor fotoboeken en online foto-albums
• Werken met een server elders, voor bijvoorbeeld thuiswerken
Daarnaast zijn er ook veel zaken die veel gestroomlijnder gaan met glasvezelinternet:
• Programma's bekijken via Live TV op jouw tablet
• Skypen
• Het gebruik van meerdere apparaten (devices) met internet in één woning
• Filmpjes bekijken op YouTube e.d.
• Zorg op afstand, o.a. camerabewaking en digitale consults


Nog meer voordelen:
• Stabiel en betrouwbaar netwerk
• Enorme capaciteit per aansluiting
• Klaar voor de toekomst
• Uw huis blijft verkoopbaar

 

Facebook en Google hadden zonder glasvezel nooit zo groot kunnen worden als ze nu zijn.

De verwachting is dat de explosieve groei van "streaming media" (= bijv. spotify, maar vooral video (skype, facetime, youtube, etc)) de koperdraadnetwerken (kpn / ziggo) binnenkort gaan verstoppen. Met de "verglazing" van Nederland ( nu 3 miljoen huishoudens) wil je toch niet achteraan lopen? Zie link "glasvezelkaart Nederland".

Percentage glasvezelaansluitingen in "omringende" gemeenten:

Schiermonnikoog        98% glasvezel

Noordenveld                85% glasvezel

Leeuwarden                 77% glasvezel

Leek                             75% glasvezel

Dantumadiel                74% glasvezel

Marum                         51% glasvezel

Smallingerland              2% glasvezel

 

Zoeken