header6.jpg
Lezing Peter Boomsma: 'Kneppelfreed'
Zondag, 28. November 2021, 15:00 - 17:00
Hits : 75
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In zijn lezing – Kneppelfreed, 70 jaar later - gaat auteur Peter Boomsma in op het ontstaan van Kneppelfreed, wat is er op 16 november 1951 precies gebeurd, wat zijn de gevolgen van Kneppelfreed en wat is de toekomst van de Friese taal?

12 november 2021 verschijnt een totaal vernieuwde uitgave van het boek Kneppelfreed. Zeventig jaar na de historische 16de november 1951 wordt Kneppelfreed opnieuw uitgegeven, ditmaal door Uitgeverij Louise van Eddy van der Noord uit Grou. Het is een bewerking van het in 1998 door Peter Boomsma geschreven Kneppelfreed. Gevecht om de taal met wapenstok en waterkanon. Dit was een bewerking van de doctoraalscriptie geschiedenis waarop Boomsma in 1988 is afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. 
In dit nieuwe boek wordt een aantal deskundigen aan het woord gelaten over de stand van zaken voor wat betreft de wetten die naar aanleiding van Kneppelfreed zijn aangenomen: Het gebruik van het Fries in het lager onderwijs (1955, wet Cals) en het recht om in de rechtbank Fries te spreken (1956 wet Donker). 
Advocaat Tjalling van der Goot van Anker&Anker laat zijn licht schijnen over het Fries in de rechtszaal, oud-lector Fries & Meertaligheid bij NHLStenden Alex Riemersma schrijft over het Fries onderwijs, oud-burgemeester Johanneke Liemburg gaat in op het Fries in gemeenten en commissaris van de Koning Arno Brok schrijft over het Fries in het openbaar bestuur en zijn liefde voor de Friese taal.

Peter Boomsma (Berltsum, 1960) is sinds zes jaar eigenaar van Boomsma Communicatie. Recentelijk was hij woordvoerder van de Friese commissaris van de Koning Arno Brok en van B&W van de gemeente Smallingerland. Eerder was hij teamleider communicatie bij de gemeente Weststellingwerf en woordvoerder bij politie Fryslân.

Aanvang: 15.00 uur, entree € 5,00 (dit is inclusief koffie/thee)
Vooraf reserveren is zeer gewenst. Dit kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Locatie De Doarpstsjerke